Housing Estate Michaelipark, Augsburg
Housing Estate Michaelipark, Augsburg

Project Information

18_25

  • Project Leader
    Florian Schwender M.A.
  • Colleague
    Benjamin Gabler M.Sc.
    DI (FH) Christoph Lauritsch
  • Building Site Manager
    Lattke Architekten
  • Cost Planning
    Arch. DI Roland Wehinger


  • Structural Engineering
    merz kley partner GmbH
  • Landscape Planning
    Keller-Damm-Kollegen
  • Building Physics
    Dipl. Ing. Bernhard Weithas GmbH
  • Fire Protection Planning
    Fire&Timber.Ing GmbH
  • Heating Ventilation and Sanitary Planning
    Weigert&Steurer
  • Electronics Planning
    LKE GmbH & Co.KG
  • Light Design
    Manfred Remm


  • Builder-Owner
    WBG Wohnbaugesellschaft der Stadt Augsburg GmbH

    Completition
    2024

    Project facts
    n.b.ar. 6.472,2 m² | GFA 10.947,9 m²
    GBV 33.837,1 m³

    Project Phases
    Wettbewerb
    Housing Estate Michaelipark, Augsburg

    Rights
    Text Marko Sauer
    Translation Bronwen Rolls
    Photo Lattke Architekten

    Housing Estate Michaelipark, Augsburg

    A residential complex is to be built on Spicherer Straße in Augsburg, replacing the school building. The schoolhouse is located in the middle of a square, the edge of which is a mixture of multi-family and single-family houses and it is characterised by a collection of old trees. What is required is a dense construction with high-quality outdoor spaces.

    By restricting the developments to four units over three stories, well-lit and usable outdoor spaces, with a variety of views into the green areas and the neighbourhood, are created between the buildings. Many of the existing trees can be preserved

    The volumes are offset in the north-south from each other, with the ground floor apartments facing south. As a result, the residential buildings can move closer to each other in an east-west direction. This leads to differentiated and characterful outdoor spaces: despite the high density, the pleasant character of a smaller residential complex is created.

    The buildings are formed from state of the art, prefabricated timber construction. Due to the clear design grid, the spans are limited to a maximum of 4.2m, making a solid timber ceiling made of cross laminated timber possible. Thanks to the systematic building concept and the innovative construction method, inner-city residential construction, with several buildings, becomes socially sustainable and at the same time economical.

    [competition text 2018, Marko Sauer, English translation Bronwen Rolls]


    Project Details