Nigsch, Feldkirch-Tisis

Project Information

15_09

Builder-Owner
Martin und Anne Nigsch, Zürich

Location
Feldkirch-Tisis

Completion
2016

Project facts
n.b.ar. 269,1 m², GFA 361,5 m²,
GBV 1151,11 m³
Energy 34 kWh/m²a

Rights
Text Tina Mott
Photo Norman Radon

Project Stakeholders

Nigsch, Feldkirch-Tisis

Sculpted cube with a view and the sun.

The small family home sits on a gently sloping incline to the northwest; the terrain is followed in the placement of a semi-basement level. The two upper floors are designed as a succinct timber cube on the slightly cantilevered ceiling slab.

In order to grant both a wide view of the Appenzell Alps and to optimise the sun light, the consistently rhythmic openings are oriented in two directions. The clean lines of the sculptural volume are emphasised by the use of delicate silver fir, on the side that will be weathered, its patina already shimmers with a dull silver sheen.

Despite the dense space program, light, bright materials inside create an atmosphere of lightness and space.


Project Details