Nürnbergkareal phase 2, Absam

Project Information

14_15

  • Project Leader
    DI Thomas Fußenegger
  • Colleague
    DI Thomas Horejschi
    DI Mathias Schädler
    Andreas Ströhle MSc
  • Cost Planning
    Neue Heimat Tirol
  • Building Site Manager
    Bodner Bau, Kufstein
  • Builder-Owner
    Neue Heimat Tirol, Gemeinnützige Wohnungs GmbH, Tirol

    Location
    Absam, Tirol

    Completion
    2017

    Project facts
    n.b.ar. 6.829 m², GFA 8.581 m²,
    GBV 27.433 m³
    Energy 9,9 kWh/m²a

    Project Phases
    1 construction phase
    2 construction phase

    Rights
    Text Tina Mott

    Project Stakeholders

    Nürnbergkareal phase 2, Absam

    Further construction for good cooperation.

    On the day of handing over the keys for the houses in the first construction phase, the ground breaking ceremony for the expansion of the housing project was started. The existing ensemble of three structures were designed with the support of an interdisciplinary team of research scientists and are now to be expanded to the east by two more volumes. As the concept of social mixing has been proven, 26 rental units, 19 free-hold condominiums and four rent controlled apartments were implemented on the attic floor. The existing underground car park could be enlarged to create space for the new neighbours’ cars.

    The two units were built in hybrid construction from timber and concrete. The outer building skin is covered with vertical larch formwork, while the walls to the loggias are designed as plastered thermal insulation composite systems. Like the existing structures, the new buildings were built to the passive house standard, equipped with controlled ventilation for heat recovery and connected to the existing central heating system.

    »The project development of this residential complex was extremely demanding, since a research project supported by the university had to be implemented in the financial restrictions of housing subsidies.«.

    Managing Director of Neue Heimat Tirol Hannes Gschwentner

    Even with the houses that were completed previously, there was a desire to promote good cooperation between the residential communities through architectural decisions. The entire development could be planned traffic-free, a central place in the spacious green area invites people to meet and linger. A filigree piece of art is installed in one of the stairwells, which amazes the children. The community library is a great place to exchange ideas and the covered roof terrace on the third floor can be used by all tenants to enjoy the sun and the view.

     


    Project Details