Project Information

17_11

Builder-Owner
Gemeinde Lech

Location
Lech (A)

Completion
2017

Rights
Text Marko Sauer,
Translation Bronwen Rolls

Image Hermann Kaufmann + Partner ZT GmbH

Project Stakeholders

Central Development Postplatz, Lech

The Postplatz in Lech represents an important intersection in the fabric of the town, structurally, historically, traffic planning, and the landscape all converge here. For this extremely sensitive central development, the community carried out a two-stage competition, with prequalification.

The competition project envisages two buildings. The larger building housing commercial areas, the town hall and the music school, is set parallel to the street and directly adjoins the river. This creates a generous forecourt. The smaller building can host the village reception, municipal offices and Lech-Zürs-tourism, and is parallel to the Oberlechbahn, directly to the Lechtalstraße. The covered front areas of the railway and village reception serve as protected bus stop.

As the volumes develop upward toward the centre of the square (and the church tower), they duck down as far as possible to the neighbouring buildings to ensure a smooth transition. A basement floor of exposed concrete, made with local rock, connects the two buildings. The large overhangs create covered and weather-protected front zones. Curved concrete elements evoke the geological phenomenon of Thimble Stones; they offer the option of forming a water feature or seating elements.