Simma Electronic, Egg, Photo Arch. DI Roland Wehinger
Simma Electronic, Egg, Photo Arch. DI Roland Wehinger

Project Information

12_05

Simma Electronic, Egg

Choreographed view axes into the mountains.

On the historic country road leading from the village centre of Egg to the neighbouring municipality of Schwarzenberg, three plots of land have been claimed to create a small business park. The newly built headquarters of the Simma Electronic is embedded in the soft, hilly landscape of the Hinterwald.

The concrete foundation storey, with underground parking spaces and technical rooms, weaves itself naturally into the rising terrain with slight terracing. The two storeys above are of hybrid construction and are organised around the atrium, which is flooded with light and covered by a large skylight. The invitingly designed reception area for customers is open and transparent, while the staff have a separate entrance to consistently separate the traffic flows. The adjoining office spaces have carefully structured work and lounge areas that are precisely tailored to the respective requirements.

Restrained choreographed visual axes between the interior and exterior spaces characterise the structure of the building, as the relationship to the landscape is essential. The close connection with the region is also expressed in the choice of materials and the craftsmanship. The traditional Bregenzerwald house, whose typical coffered ceiling was reinterpreted in the foyer, acted as an inspiration.

The surfaces of the interior are predominantly covered with finely structured, vertical timber panelling or veneer, but individual walls feature mineral plaster with wall paint in HygroTherm technology, which ensures a balanced indoor climate through rapid moisture exchange.

While large-format floor tiles were laid in the public zones, carpeting in combination with acoustically effective ceilings to guarantee a pleasant quality of stay in the offices. The façades are given a sculptural structure by horizontal elements made of dark, shimmering metal, while perforated folding shutters to protect the top floor from excessive light conditions.


Project Details