Vorarlberg electricity Network - Operations Office, Lindenberg

Project Information

15_25

Builder-Owner
Vorarlberger Energynetz GmbH, Bregenz

Location
Lindenberg

Completion
2018

Project facts
n.b.ar. 1.327 m², GFA 1.874 m²,
GBV 7.825 m³

Rights
Text Tina Mott, Translation Bronwen Rolls

Project Stakeholders

Vorarlberg electricity Network – Operations Office, Lindenberg

Wide network – Compact container

The small town of Lindenberg in Westallgäu is integrated into the supply network of the Vorarlberg energy company VKW. In a mixed use and widely spread area to the west of the town centre, the extensive old building of the distribution office is replaced by a compact ensemble in order to consolidate the valuable areas close to the centre for residential use. The building and its outdoor facilities move back away Sedanstrasse and extend as a bordered unit along the newly planned access area.

A two-storey high volume forms the main building, which in addition to office space for administration also houses a publicly accessible customer centre. The clearly structured building has total accessibility and opens up to the urban surroundings through large windows. In order to ensure the greatest possible flexibility, the interior walls are constructed using partition walls, whereas the static loads are taken from the core of the building to the exterior walls made from reinforced concrete. These then have core insulation and a veneer finish in a typical local style of dark, brick façade.

The operational part of the facility is significantly less formal than the administration building and is designed as a simple timber structure. Its closed courtyard is separated from the street space by the elongated one-storey commercial building with workshops, garages and storage and is enclosed to the southwest by an L-shaped canopy to accommodate the company vehicles. Both structures are built in a stand construction and covered by solid timber roofs, the outer shell is covered with fine vertical formwork made of rough sawn silver fir.  

The building complex has large-scale photovoltaic systems and is heated and cooled by a heat pump with a geothermal probe. In the office wing, the exposed concrete ceilings act as a thermal activation mass.


Project Details