High-rise residential building in Holz Grieser, Auen | Image HK Architekten
High-rise residential building in Holz Grieser, Auen | Image HK Architekten

Project Information

20_01

  • Cooperation
    Arch. Manuel Benedikter
  • Project Leader
    Tobias Laukenmann M.A.
    DI Christoph Dünser
  • Client
    Institut für den sozialen Wohnbau des Landes Südtirol

    Location
    Bozen, IT

    Finalisation
    2020

    Rights
    Image HK Architekten, Thomas Knapp
    Text Tina Mott
    Translation Bronwen Rolls

    Project Stakeholders

    High-rise residential building in Holz Grieser, Auen

    Vertical garden in the new-build district.

    In the north-western area of Bolzano, the new urban district ‘Grieser Auen’ is taking shape. A compact, 11-storey residential high-rise with different types of floor plans is to be built here. The plot borders on an extensive green zone, which provides space for the playground of the nearby kindergarten and a football pitch. Shady plant islands are laid out on the invitingly designed forecourt, to which the two-storey arcades orient themselves, which enclose the access areas in the south-east of the building structure.

    These covered open spaces form a weather-protected meeting place and serve as a filter zone for the users of the community meeting place, which is located in the two basement floors. The communal exercise room, the reading room with a connection to the lounge area above and the caretaker’s office are publicly accessible to the residents of the entire settlement.

    In the west a private entrance leads through a small foyer to the stairwell with lift, which provides access to the nine floors, each with four different flat types. Each flat has a generously proportioned corner loggia with flower troughs already embedded in the parapet. The lushly planted roof garden is reserved as a protected recreation zone for the building community, but it enters into a visual dialogue with the greened plinth area. The joint pattern of the ventilated aluminium façade and the upright window formats emphasise the verticality of the building structure.

    The individual residential units are constructed in timber and develop around the central access core made of reinforced concrete. The predominantly prefabricated components are appealing due to their resource-saving production and the corresponding significantly reduced construction time. The modules only have to be assembled on site, which minimises noise and dirt pollution for the surrounding area.