Project Information

Hotel Schwanen, Bizau

Renovations that increase a hotels appeal and suitability to the surroundings.

The Hotel Schwanen was originally a traditional country inn, a lengthways building with integrated agricultural parts. This was completely remodelled in the 60s. What was left of the old space was converted into a small hotel with 40 beds. From the two-and-a-half-story farmhouse hotel, a partially plastered, three-storey solid construction was based on an approximately square floor plan. Both materialisation and design did not match either the location or its tradition. A renovation had become necessary, one that would rejuvenate functionality, energy efficiently and reincorporate the hotel back into its location.

The building was newly insulated and clad with natural spruce timber. A continuous layer of balconies with closed timber balustrades give the building a cubic form, an answer to the traditional house style of the Bregenzerwald. The entrance area has been reorganised, and a new lift makes the hotel accessible on every floor. The rooms themselves were partly modernised, changed in their formation and adapted to today’s needs. Although this reduced the number of beds slightly, it has increased the numbers of rooms sold. The design deliberately retreats and is dominated by mute surfaces of timber and plaster. The natural white spruce cladding, doors and furniture in combination with oiled oak floors and beds, create a very homelike and unobtrusive atmosphere that sets the hotel apart.

Builder-Owner
Antonia und Wolfgang Moosbrugger Moosbrugger

Location
Bizau

Completion
2009

Project facts
n.b.ar. 879 m², GFA 1.80 m²,
GBV 3.323 m³
Energy 40 kWh/m²a

Rights
Text Hermann Kaufmann + Partner ZT GmbH
Photo Adi Bereuter

Documents
Data Sheet | Plans
Project Details
Public
    Publications
  • Schwanen Bizau
    ZN Z-178, Nicole Büchl, Holzbau Austria, 04/2010, S. 8-11
  • Umbau Hotel Schwanen Bizau
    ZN Z-193, Baueffizient Vorarlberg 2010/2011, S. 14-15