Sutterlüty O, Egg
Sutterlüty O, Egg
Sutterlüty O, Egg
Sutterlüty O, Egg
Sutterlüty O, Egg
Project Information

Sutterlüty O, Egg

The building is situated above the village of Egg, a historic hamlet in Bregenzerwald. Egg is characterised by its detached old Bregenzerwald farmhouses with their weathered exterior timber cladding. It was obvious to find a modern solution that worked with this situation. Building material, proportion and roof form the core of the old houses. The design language, as well as the detailing, is developed in this project to be more contemporary. The asymmetrical roof corresponds with the ground plan structure, the openings are developed according to energy efficiency and functionality. The smooth and barren north side is in contrast to the open and sculpted south facade, as well as the steep northern roof, covered with timber shingles and the flat southern roof, which has a copper covering.

The Passive House standard is achieved by the insulated outer walls. The planned extension of the building, to create a veterinarian centre, does not to affect the independence of the main building body. They create wind-protected outdoor areas, and deliberately showcase the additional building elements with their material language. The interiors are also characterised by the native untreated silver fir and convey a feeling of the old neighbouring houses.

Team
  • Project Leader
    DI (FH) Juliane Wiljotti
  • Cost Planning
    Bmst. Gerold Hämmerle
  • Builder-Owner
    Gabi und Oskar Sutterlüty

    Location
    Egg

    Completion
    2007

    Project facts
    HNF 191,84 m² n.b.ar. 372,58 m²,
    GFA 412,79 m², GBV 1.365,86 m³
    Energy 25 kWh/m²a

    Rights
    Photo Stefan Hiebeler, Architekten Hermann Kaufmann, Hermann Kaufmann + Partner ZT GmbH

    Documents
    Data Sheet | Plans
    Project Details
    Public
      Publications
    • Oskar Sutterlüty, Egg – Natürlich Holz
      ZN Z-183, Ulrike Springer, Rotweissrot Journal 4/2009, S. 24-25