Project Information

Hannoverhaus, Mallnitz

1st place

The position and the shape of the house are strongly influenced by the specific conditions of the site. The location of the ski slope defines the boundary in the north, the topography leaves little leeway in east-west direction. The aim of the design is to situate the building so skilfully that no major terrain changes are required except in the area of the necessary terrace.

In order to deliver this the house is not centred on the ridge but moved to the east, which allows a solid ground terrace. In addition, this creates the opportunity to develop on the east side exposed areas. The ensuing asymmetry has become the subject of the shapes-development of the building volume, with the aim of creating a form that responds precisely to the location, and that addresses the peculiarity of the situation.

The images of the weather and wind worn boulders and stones remain. The functions are clear; on the entrance floor the kitchen, above the sleeping areas for guests, in the basement, the storage rooms and the guest toilets, the living areas for the staff and the innkeeper. On the 2nd floor garages, winter room and service technologies.

Builder-Owner
Dt. Alpenverein e.V., München

Location
Mallnitz (A)

Completion
2010

Rights
Text Hermann Kaufmann + Partner ZT GmbH
Image Hermann Kaufmann + Partner ZT GmbH