Project Information

02_29

  • Cooperation
    Arch. Jakob Albrecht
  • Project Leader
    DI Stefan Hiebeler
  • Colleague
    Juliane (FH) Nägele-Küng
  • Building Site Manager
    Wolfgang Elmenreich
  • Builder-Owner
    Gemeinde Schnepfau Immobilienverwaltungs GmbH & Co KEG

    Location
    Schnepfau

    Completion
    2005

    Project facts
    Energy 69,7 kWh/m²a

    Rights
    Text Otto Kapfinger "Hermann Kaufmann Wood Works",
    Translation Bronwen Rolls

    Photo Bruno Klomfar

    Project Stakeholders
    • Structural Engineering
      GBD - Diem Schuler Pfefferkorn, Dornbirn
    • Heating Ventilation and Sanitary Planning
      Michael Gutbrunner, Dornbirn
    • Electronics Planning
      Ing. Willi Meusburger, Bezau
    • Building Physics/Acoustics
      Ing. Karl Brüstle, Dornbirn


    Primary School, Schnepfau

    Building, upgrading, elaborating on the region’s modern architecture of the 1960s.

    Together with the church and the municipal office, this building, from 1968 forms a trio which defines the centre of this town in Bregenzerwald. Designed by Jakob Albrecht, the structure incorporates a school, kindergarten and a multi-purpose hall under a functionally effective composition of staggered saddle and single-pitched roofs.

    The roof arrangement and the asymmetrically distributed openings disperse daylight throughout. As a result of the clear use of materials and the modular timber windows, the structure integrates itself harmoniously into the local building fabric without direct appropriation of the language of the surrounding farmsteads.

    The building has been technically and functionally upgraded to be state of the art. The building envelope, the roof, facade and windows, together with the mechanical systems have been retrofitted and the interior fittings, including the furniture, have been replaced. The upper floor, which houses the school, was extended on the north side, providing space for a new workshop, as well as for the toilet and shower facilities with changing rooms of the gymnasium and event space.

    The previous hues of white, heavyweight transverse walls and dark timber glazed fronts has been transformed into a duality of flush-sheathed, cantilevered timber with a simple basement made of white walls and floor-to-ceiling windows.


    Project Details