Raiffeisenbank, Bezau

Project Information

13_38

  • Project Leader
    DI Corinna Bader
  • Colleague
    Andreas Ströhle MSc
  • Cost Planning
    Arch. DI Roland Wehinger
  • Call for Tenders
    BM DI Eugen Keler
  • Building Site Manager
    BM DI Eugen Keler
  • Builder-Owner
    Raiffeisenbank Bezau-Mellau-Bizau

    Location
    Bezau

    Completion
    2015

    Project facts
    n.b.ar. 558 m², GFA 866 m²,
    GBV 2479 m³
    Energy 42 kWh/m²a

    Rights
    Text Architekten Hermann Kaufmann,
    Translation Bronwen Rolls

    Photo Norman Radon

    Project Stakeholders
    • Structural Engineering
      zte Leitner, Schröcken
    • Fire Protection Planning
      K&M Brandschutztechnik GmbH, Lochau
    • Building Physics
      DI Reiner Erich Ingenieurbüro, Bezau
    • Heating Ventilation and Sanitary Planning
      Fink Martin, Bezau
    • Electronics Planning
      Elektro Beer KG, Bezau
    • Lighting Planning
      Lichtplanung Manfred Remm, Dornbirn
    • Akustik
      DI Günter Meusburger GmbH, Schwarzenberg


    Raiffeisenbank, Bezau

    Renovations give this bank a new revived future with better energy efficiency and a contemporary appearance.

    For older buildings, a renovation is often a question of survival. If they are not listed, they often have to give way to a new building because tastes have developed or the building is not energy efficient.

    The 1960’s Raiffeisenbank building in Bezau is one of these candidates. It was created in the 1960’s and expanded in 1977/78 by Leopold Kaufmann. At this point it received a shingled facade with overhanging eaves that give an additional sense of the “Alpine style”.

    When, in 2014,  the police station of Bezau relocated from the second floor of the Raiffeisenbank building to the newly created security centre, the crucial question was: replacement or refurbishment? In particular, the question of energy consumption was crucial. Nevertheless, the client decided to continue to use the building and not to replace it.

    Key objectives of the renovations where to improve the insulation, adapt to match modern user needs, and to give the building a new expression. The result is impressive. Now the office building appears in a new light, one that uses pragmatic means to reduce the energy requirements of the building and that gives it a contemporary appearance.


    Project Details