Sportplatzweg, Schwarzach

Project Information

98_12

  • Cooperation
    DI Christian Lenz
  • Project Leader
    DI Christian Lenz
  • Colleague
    DI Peter Nußbaumer
    Bmst. Wolfgang Elmenreich
  • Cost Planning
    Bmst. Ing Norbert Kaufmann
    Elmar Gmeiner
  • Builder-Owner
    Miterrichtergemeinschaft Kaufmann/Lenz/Gmeiner und Fa. Revital Bauträger GmbH

    Location
    Schwarzach

    Completion
    1999

    Project facts
    n.b.ar. 1.390,00 m², GFA 1.670,00 m²,
    GBV 4.220,00 m³

    Certification
    Passive House

    Rights
    Text Hermann Kaufmann + Partner ZT GmbH,
    Translation Bronwen Rolls

    Photo Ignacio Martinez

    Project Stakeholders
    • Structural Engineering
      M+G Ingenieure, Feldkirch
    • Structural Engineering
      Statikbüro Galehr, Feldkirch
    • Heating Ventilation and Sanitary Planning
      Ing. Peter Naßwetter, Batschuns
    • Electronics Planning
      Hecht Elektroplanung, Rankweil
    • Building Physics
      DI Dr. Lothar Künz ZT GmbH, Hard
    • Akustik
      Ing. Karl Brüstle, Dornbirn
    • Green Space Planning
      DI Barbara Bacher, Linz


    Sportplatzweg, Schwarzach

    A 58-meter-long timber “living cube” floats above an architectural office space.

    This ‘living cube’ protrudes north and south, with a sheltered, covered entrance and access on the north side, with a shaded facade on the south. The cube is clad with plywood, while the base is covered with painted OSB panels. The basement ceiling is designed as a heavily insulated timber construction. The ground floor ceiling, due to the energy and building climatic considerations, is designed as an in-situ concrete slab which takes on an additional function of cooling.

    The upper floor is executed in a 35 cm thick insulated timber construction. The roof is made up of narrow Douglas fir BSH girders and is designed as a ‘warm roof’ with 45 cm thermal insulation. This creates a bright, open, transparent office space on the ground floor and generous apartment with a wide terrace on the upper floor, which is accessed by a timber, external staircase, which is protected by translucent panels.

    The building is an expression of how the Kaufmann / Lenz / Gmeiner office thinks and works: a clear, pragmatic architectural language with building structures that emerge from the sensible use of materials, and that also have a high degree of ecological responsibility.

    Office and apartments are equipped with controlled ventilation; the additional heating is via a gas boiler. Based on the building simulation, a heating energy consumption of 23 kWh / m2 a year can be expected on the upper living floor. 10 KWh / m2 can be expected in the offices due to the greater internal energy sources.


    Project Details


    Public

      Awards
    • Haus der Zukunft – BM für Wirtschaftliche Angelegenheiten
      2000 (Preis)
      Publications
    • Bürogebäude
      ZN B-012, Cerliani/Baggenstos, Holzplattenbau, S. 154-157
    • Holzbau hat die nase vorn
      ZN Z-006, Mikado, 12/2000, S. 64-65
    • Büro- und Wohnbau Sportplatzweg
      ZN Z-013, Haus der Zukunft, S. 8-9
    • Haus der Zukunft 2000 – Preisträger, Auszeichnungen, Anerkennung
      ZN Z-070, Haus der Zukunft, Impulsprgramm Nachhaltig Wirtschaften, 2000, S. 4-9 und 20-21
    • Energieeffizienz in Vorarlberg – Büros und Wohnungen in Schwarzach
      ZN Z-088, Manuel Pestalozzi, Architektur & Technik, 12/2001, S.16
    • “Vorarlberg” und “Moderner Holzab” gehören einfach zusammen
      ZN Z-117, Jörg Pfäffinger, Das Bauzentrum | Baukultur, 12/2004, S. 10-15
    • Flexieble Nutzung: Büro und Wohngebäude in Schwarzach
      ZN B-036, Gonzalo / Habermann, Energieeffiziente Architektur, S. 122-127
    • Wohn-und Bürobau Sportplatzweg
      ZN B-059, Fassaden aus Holz, S. 82-83