Project Information

03_20

  • Project Leader
    DI Christoph Kalb
  • Colleague
    Ing. Benjamin Baumgartl
  • Building Site Manager
    Bmst. Leo Sommeregger
  • Builder-Owner
    Gemeinde Schwarzach

    Location
    Schwarzach

    Completion
    2007

    Rights
    Text Hermann Kaufmann + Partner ZT GmbH,
    Translation Bronwen Rolls

    Photo Bruno Klomfar

    Project Stakeholders

    Primary & Elementary School, Schwarzach

    A vibrant, efficient and sympathetic expansion of a popular community school.

    The existing primary and elementary school, which are located behind the church, can be reached via paths on both sides of the church. By raising the entrance area, an essential accessibility requirement, a redesign of the school playground was possible. From the entrance you enter a foyer, and from there the new inner courtyard opens up.

    The extension of the school was made in lightweight construction to the west on the existing gym. The rooms for the elementary school, including the management offices, are located upstairs. The rooms for the main school are located on the ground floor. The special education rooms, which are used by both schools, are easily accessible via two staircases, as well as the lift.

    The new intensive colour scheme gives the corridors, and the courtyard, a new appearance and sense of space. Due to the sensitive handling of the existing buildings and the utilisation of the existing rooms, a cost-effective extension, renovation and architectural upgrading of the primary and elementary school became possible. The energy consumption of approx. 50 – 60 kWh / m²a was achieved by the refurbished outer shell and a controlled ventilation of the classrooms.


    Project Details