Project Information

99_23

  • Project Leader
    DI Stefan Hiebeler
  • Builder-Owner
    BTV Bank für Tirol und Vorarlberg

    Location
    Hohenems

    Completion
    2001

    Project facts
    n.b.ar. 515,00 m², GFA 553,00 m²

    Rights
    Text Hermann Kaufmann + Partner ZT GmbH, English: Bronwen Rolls, Bruno Klomfar

    Project Stakeholders
    • Structural Engineering
      Rüsch Diem Schuler, Dornbirn
    • Heating Ventilation and Sanitary Planning
      Koller & Partner GesmbH, Bregenz
    • Electronics Planning
      Ing. Willi Meusburger, Bezau


    BTV, Hohenems

    A complete overhaul of function and form.

    Due to the new function that was to be given to the building, it had to be completely hollowed out, except for the outer walls and the ceilings. It got a new vertical development in the form of an open staircase. On the ground floor are the banks staffed counters, the automated machine area, and the consulting rooms. On the upper floor there are the office rooms and in the basement the vault, tea kitchen, employees access and areas including the cloakrooms and technical rooms. The facade was provided with a full thermal insulation, the canopy was reformulated as a thin concrete slab.


    Project Details