Naturhotel Chesa Valisa – Spa, Hirschegg, Photo Norman Radon
Naturhotel Chesa Valisa – Spa, Hirschegg, Photo Norman Radon

Project Information

04_39

Builder-Owner
Dr. Klaus Kessler KG

Location
Hirschegg

Completion
2008

Project Phases
Spa Area
Lounge
Renovated Chalet
Extension of the main building

Rights
Text Hermann Kaufmann + Partner ZT GmbH,
Translation Bronwen Rolls

Photo Bruno Klomfar

Project Stakeholders

Naturhotel Chesa Valisa – Spa, Hirschegg

Chesa Valisa Rest and relaxation in a copper cube.

Surrounded by fruit trees and a carefully tended cottage garden, the compact volume of the former Pension Schuster, which was built in the 1960s, rises in the southwest of the hotel complex. With the construction of the reception pavilion, the building was functionally and spatially linked to the main building.

The existing building is now being extended and integrated into the high-quality design concept of the entire ensemble through a thermal and structural renovation. Precisely formulated large-format openings and the finely structured, horizontal spruce cladding of the facades and the balcony strips in front give the building a contemporary alpine architectural language.

The room wing is spatially enclosed on the slope side in the west by a two-story extension, which offers sufficient space for the extensive spa area. On the ground floor there are various sauna and steam bath chambers, a relaxation zone with a Kneipp basin and the spacious outdoor pool. The treatment rooms and spacious fitness and relaxation rooms with access to the sun balcony are on the upper floor.

The sculptural volume is clad with an outer skin made of matt shimmering copper sheet, which is broken up by three-dimensional cut-outs in wood and glass. The choice of high-quality materials continues inside. The walls were covered with light-coloured boards or plastered with clay, while the floors in the lounge area are covered with robust industrial parquet and in the wet rooms with natural stone slabs.


Project Details