Project Information

17_25

Client
Simon & Christina Mayer

Location
Weiler

Finalisation
2019

Project Facts
n.b.ar. 252,5 m², GFA 246,6 m²,
GBV 814 m³
Energy 40,9 kWh/m²a

Rights
Text Tina Mott
Photo Arch. DI Roland Wehinger

Project Stakeholders

Mayer, Weiler

Clear edge of the orchard.

The view sweeps over the historic village centre of Weiler into the expanse of the Rhine Valley to the massif of the Alpstein. The house in the Bongert sits on a gently sloping hillside facing the afternoon sun, the basement made of exposed concrete can be read as the encasing of the embankment wall. The walls of the bedrooms and bathrooms above, which are in contact with the ground, are also solid, and the terraced building structure resolutely engages with the sloping terrain.

The uppermost storey is made of light timber construction. A level garden frames its light and openly conceived living spaces. Inside, panelling of shimmering silver fir clads the walls and ceilings, while the outer skin is joined by finely structured shingles with recessed areas of smooth vertical boarding.


Project Details