Steinbockallee, Rum

Project Information

10_19

Builder-Owner
Neue Heimat Tirol Gemeinnützige Wohnungsgmbh, Innsbruck

Location
Rum

Completion
2013

Project facts
WNF 4643m², GFA 11396 m²,
GBV 37665 m³
Energy
1 House 7 kWh/m²a
2 House 8 kWh/m²a

Project Phases
Steinbockallee, Rum
Center for Children – Steinbockallee, Rum

Rights
Text Martina Pfeifer Steiner,
Translation Bronwen Rolls

Photo Bruno Klomfar

Project Stakeholders

Steinbockallee, Rum

The lack of uniformity, the material choices, and the energy choices made create a liveable and enjoyable residential complex.

This new residential complex in Innsbruck is two longitudinal structures, and a new kindergarten, that all follow the boundaries of the site and the local river, to create an enclosed semi-private area.

The east-west oriented, larger five-storey building offers 41 two- to four-room apartments and eight senior apartments on the first floor. They are accessible through the central walk way and two staircases. Narrow, room-high openings are distributed on all four sides of the building at random. Alternating large window panels interplay with either balconies or large glazed patio doors. The balconies enhance the dynamics of the red-painted wooden facade through their staggered arrangement, at the same time creating partial roofing.

The second, four-storey residential building with 24 units is oriented to the south, with continuous balconies. On the top floor, the return of the building results in smaller apartments with terraces leading onto the meadow landscape. Here, the wooden facade remains natural.

Both residential complexes are built with reinforced concrete ceilings and columns. Exterior walls have prefabricated timber elements, with vertical timber shades, non-load-bearing timber walls, and reinforced concrete staircase cores. Energy is provided via controlled ventilation with heat recovery, one ventilation unit per house, plus wood pellet heating. The entire complex has underground car parking.


Project Details