Primary School, Bizau

Project Information

95_25

Builder-Owner
Gemeinde Bizau

Location
Bizau

Completion
1999

Project facts
n.b.ar. 1.950,00 m², GFA 2.380,00 m²,
GBV 9.640,00 m³

Rights
Text Otto Kapfinger / Hermann Kaufmann WOOD WORKS,
Translation Bronwen Rolls

Photo Bruno Klomfar

Project Stakeholders
  • Structural Engineering
    M+G Ingenieure, DI Josef Galehr, Feldkirch
  • Heating Ventilation and Sanitary Planning
    GMI Ingenieure, Dornbirn
  • Electronics Planning
    Ing. Willi Meusburger, Bezau
  • Building Physics/Acoustics
    DI Dr. Lothar Künz ZT GmbH, Hard
  • Building Physics/Acoustics
    Ing. Karl Brüstle, Dornbirn


Primary School, Bizau

Old and new: gabled versus flat roof, window openings versus strip windows, and shingles versus horizontal cladding.

After an intense review period, the council decided against relocating the school and community hall in favour of refurbishment. The four-room elementary school had sufficient teaching space at its disposal, but lacked the essential auxiliary rooms. The existing community hall was obsolete by modern standards. The classrooms were left intact, but the rest of the building was demolished. The classrooms were furnished with timber ceilings and a new building envelope. The new rooms are now timber lined.

On the street side section of the building, the original proportions remain largely intact. Given the short construction time, the new hall had to be built of timber as well. A cubic mass with a flat roof adjoins the gable-roofed wing. It has been inserted crosswise below the eaves of the old building and abuts the street. Repeating the shingle pattern of the existing building in a slightly different variation, the community hall has been dressed in horizontal larch. Walls and ceilings are made of fir timber sourced from local forests. The front wall has been furnished with thermal collectors; heat is stored in a boiler tank and fed into the basement ceiling’s thermal system. As a result the complex was able to develop low energy standards.


Project Details


Public

    Awards
  • Vorarlberger Hypo-Bauherrenpreis
    2001
    Publications
  • Umbau Schule und Neubau, Saal Bizau
    ZN Z-091, Baukunst und Energieeffizienz, Symposium 2002, S. 58-63