Changing Room - Pavilion, Lahti, Photo Pauli Linström
Changing Room - Pavilion, Lahti, Photo Pauli Linström

Project Information

11_22

  • Project Leader
    DI (FH) Sandra Endres
  • Colleague
    Martin Rümmele
    Pauli Lindström - Projektpartner vor Ort
  • Client
    Lahti Lahden kaupunki Tekninen ja ympäristötoimiala / Maankäyttö, Lahti

    Location
    Lathi

    Finalisation
    2013

    Project Facts
    n.b.ar. 30 m², GFA 56 m²,
    GBV 188 m³

    Rights
    Text Hermann Kaufmann + Partner ZT GmbH,
    Translation Bronwen Rolls

    Photo Pauli Lindström

    Project Stakeholders

    Changing Room – Pavilion, Lahti

    Beautiful and functional simplicity, realised in timber.

    The changing rooms at Ankkuri beach are a part of the park of timber architecture created around Sibelius Hall in Lathi, Finland. All winners of the Spirit of Nature Wood Architecture Award have designed one timber building for the park.

    »Winner of the Spirit of Nature Wood Architecture Award 2010.«

    Wood in Culture Association

    Screws were used to put together the walls of the changing room from pillars bundled together in the shape of a saw blade. Vertical windows are lined between the pillars, which form curving walls on a 360 mm steel base, cast inside a 200 mm concrete slab.

    The pillars support two radial frames of laminate beams that are slotted and attached to the pillars with screws. A horizontal laminated veneer slab is laid on the beam frame. The slab has a sloped roof and is waterproof. The height of the beams in the roof structure varies depending on the load on the structure. There are 32 different types of pillars and beams in the building, the timber parts of which were prefabricated by students.

    Intended for summer use, the building’s energy is produced by solar panels. Hermann Kaufmann was granted the Spirit of Nature Wood Architecture Award 2010 by the Wood in Culture Association. The award was given for the first time in 2000.


    Project Details