Nürnbergkareal phase 1, Absam

Project Information

10_25

  • Project Leader
    DI Michael Pfleger
  • Colleague
    Martin Rümmele
    DI Corinna Bader
  • Building Site Manager
    NHT Dietmar Leiter
  • Builder-Owner
    Neue Heimat Tirol, Gemeinnützige Wohnungs GmbH, Tirol

    Location
    Absam, Tirol

    Completion
    2016

    Project facts
    AB 18:
    n.b.ar. 2286.60 m², GFA 3099.79 m²,
    GBV 9746.43 m³

    AB 17:
    n.b.ar. 1326.50 m², GFA 1733.91 m²,
    GBV 5328.97 m³

    AB 22:
    n.b.ar. 1925.66 m², GFA 2320.70 m²,
    GBV 7253.67 m³

    underground car park:
    n.b.ar. 1825.54 m², GFA 1888.5 m²,
    GBV 5287.8 m³

    Certification
    Passive House, klimaaktiv GOLD

    Project Phases
    1 construction phase
    2 construction phase

    Rights
    Text Tina Mott

    Project Stakeholders
    • Structural Engineering Timber Construction
      merz kley partner ZT GmbH, Dornbirn
    • Structural Engineering Concreate Construction
      ZSZ Ingenieure ZT GesmbH, Innsbruck
    • Heating Ventilation and Sanitary Planning
      Klimatherm GmbH, Zirl
    • Electronics Planning
      Obwieser, Absam
    • Building Physics
      DI Fiby Peter, Innsbruck


    Nürnbergkareal phase 1, Absam

    Symbiosis on the sunny side.

    To design a cost-effective, innovative and sustainable residential project for multiple generations in which single people, families and older people feel all equally at home. This task was tackled by an interdisciplinary team of architects and employees from the University of Innsbruck. In the INTENSYS project, multiple aspects from the areas of urban planning, traffic planning, building physics and sociology were researched and combined.

    In this way, three compact structures were developed, which are staggered towards the south on the gently sloping slope of the Eichat district. The top volume is partly based on the underground car park for the entire area. The senior care rooms are located on its ground floor and are aligned to a sunny green space. The children also use it as a playground. On the three floors above, 23 rental apartments are arranged in a ring around a bright access hall. A dozen 2-room apartments were designed to be fully accessible to offer the possibly of assisted living. To the south of the building, a striking unit connects to the parking level, which contains 18 condominiums over four floors. In front of it are eight precisely executed terraced houses with small private gardens.

    »The new complex creates a symbiosis of affordable living space with future-oriented technical and sociological requirements.«

    Managing Director of Neue Heimat Tirol Hannes Gschwentner

    All buildings are designed to the passive house standard and are equipped with controlled ventilation for heat recovery. The heat load peaks are covered by a central system that is powered by pellets and gas. There are solar collectors on the roof surfaces for hot water preparation and support for thermal energy generation. While the two southern buildings are constructed as solid structures, the multi-generation house could be built entirely in timber and achieved the klimaaktiv Gold Standard Award.


    Project Details


    Public