Project Information

Konzernzentrale Stallinger, St. Georgen

1st place

The basement and the surrounding free-standing columns are made of in-situ concrete, the rest of the construction is provided in timber. To ensure the greatest possible flexibility, the entire building is designed in a grid of 2.60 m as a timber frame (BSH columns).

The spatial arrangement and the layout of the facade allow the application of a construction that is made up of a few different components. This allows for a very economical implementation in prefabricated timber. The floor slabs and the roof are constructed of Kaufmann-BSH ceiling elements in standard dimensions. The same applies to the outer walls, where the same elements, in maximum thickness and 65 cm width, are used.

The facade of the balcony in front of the building fulfils several functions: it serves as a spatial buffer towards the street, it optimally defuses sun light and glare, it allows for weather-independent night cooling of the building, it protects the untreated timber facade and windows permanently against weathering and last but not least, it allows access to the outside from every room. The steel construction of the balcony is suspended from the canopy, which is designed as a thick three-layer board; therefore the sealed shell of the building is not broken.

Team
  • Project Leader
    DI (FH) Juliane Wiljotti
  • Cost Planning
    Bmst. Gerold Hämmerle
  • Location
    St. Georgen (A)

    Completion
    2007

    Project Phases
    Wettbewerb
    Ausführung

    Rights
    Text Hermann Kaufmann + Partner ZT GmbH
    Image Hermann Kaufmann + Partner ZT GmbH

    • Structural Engineering
      merz kaufmann partner GmbH, Dornbirn