Project Information

A residential complex on Spicherer Straße, Augsburg

1st place

A residential complex is to be built on Spicherer Straße in Augsburg, replacing the school building. The schoolhouse is located in the middle of a square, the edge of which is a mixture of multi-family and single-family houses and it is characterised by a collection of old trees. What is required is a dense construction with high-quality outdoor spaces.

By restricting the developments to four units over three stories, well-lit and usable outdoor spaces, with a variety of views into the green areas and the neighbourhood, are created between the buildings. Many of the existing trees can be preserved

The volumes are offset in the north-south from each other, with the ground floor apartments facing south. As a result, the residential buildings can move closer to each other in an east-west direction. This leads to differentiated and characterful outdoor spaces: despite the high density, the pleasant character of a smaller residential complex is created.

The buildings are formed from state of the art, prefabricated timber construction. Due to the clear design grid, the spans are limited to a maximum of 4.2m, making a solid timber ceiling made of cross laminated timber possible. Thanks to the systematic building concept and the innovative construction method, inner-city residential construction, with several buildings, becomes socially sustainable and at the same time economical.

Builder-Owner
WBG Wohnbaugesellschaft der Stadt Augsburg GmbH

Location
Augsburg (D)

Completion
2018

Rights
Text Marko Sauer
Image Hermann Kaufmann + Partner ZT GmbH